Blog groep 4 Foto's Nieuws Uncategorized

Gr 3 en 4 naar de Cannenburgh

Maandag 5 maart zijn de groepen 3 en 4 naar Kasteel de Cannenburgh geweest in Vaassen.

We werden door stichting Cultuurkust uitgenodigd om een dansworkshop te volgen en van de medewerkers in het kasteel hebben we een rondleiding ontvangen

Tijdens de dansworkshop hebben de kinderen op wijze van vroeger geleerd om een aantal dansen te doen.

Dit ging heel erg goed en was erg leuk om te doen samen. De heren moesten letten op een rechte, statige houding en de dames op een diepe buiging.In het kasteel kregen we een rondleiding en uitleg. We begonnen in de ontvangstzaal waar ons verteld werd over het ontstaan en geschiedenis van het kasteel. Over de bewoners en hun familie.Interessant was de schatkist die in de jachtkamer stond. Met een hele hele grote dikke sleutel lukte het niet om de kist te openen. Hoe dan wel is natuurlijk het ‘geheim van de smid’.

In de herenkamer mochten we even spieken bij het toilet. Dat was toch wel erg leuk. Zeker de naam ‘plons-wc’. Waar die naam vandaan komt vraagt u maar aan uw kind.

In de slaapkamer stonden grote kannen en werd er verteld hoe de mensen zich vroeger wasten. Erg raar hoor dat de douche toen nog niet bestond. En die billenwasser is ook maar een heel gek ding!

Als laatste mochten we een kijkje nemen in de eetkamer. Dat je als kind daar niet aan tafel mocht, alleen maar staan en je mond houden. ‘Gelukkig bestond ik toen nog niet’ en ‘rare regels hadden die mensen’ hoorde we veel.Bij de uitgang hebben we een kasteel paspoort ontvangen. Hiermee kunnen we bij alle Gelderse kastelen een stempel ontvangen en wanneer alle kastelen bezocht zijn en stempels verzameld wacht er een verrassing uit te schatkist op ons.

Kortom: een leuke, leerzame, veel te korte middag op het kasteel.